کشاورزی حفاظتی راهکار حفظ و اصلاح منابع کشاورزی است

به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، اسماعیل اسدی ظهر امروز در کارگاه آموزشی کشاورزی حفاظتی مرکز آموزش عالی شهید مدنی همدان اظهار داشت: امروز شرایط اقلیمی و آب و هوایی سبب بحران و تنش کم آبی در کشور شده که رفع این معضل نیازمند تدوین و اجرای برنامه‌ها و سیاست‌های مدیریت یکپارچه است.

وی افزود: هدررفت آب نیز به نسبت بارش‌های جوی و نیازهای حقیقی بسیار زیاد بوده که برنامه‌ریزی غلط و محدودیت‌های طبیعی ایران را به سمت تنش آبی سوق داده است.

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان عنوان کرد: باید راهکاری برای حل معضل مصرف منابع آبی در بخش کشاورزی و بهره‌وری پایین در این بخش اندیشیده شود.

اسدی گفت: بیش از 70 درصد آب شیرین در دنیا در بخش کشاورزی مصرف می‌شود که این میزان در کشور ما 92 درصد است.

وی اجرای طرح کشاورزی حفاظتی  را بهترین روش در کاهش اثرات کم آبی و همچنین توسعه پایدار بخش کشاورزی دانست  که تاکنون توجهی به آن  در کشور نشده است.

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی استان گلستان افزود: کشاورزی حفاظتی راهکاری مناسب برای حفظ و اصلاح منابع کشاورزی با هدف افزایش تولید و پایداری محصول همراه با حفظ محیط زیست است که در 10 سال اخیر تحقیقات بسیاری در این زمینه انجام شده است.

اسدی گفت: با توجه به اهمیت این موضوع  دانشگاه‌های کشاورزی نه تنها در این مبحث فعالیتی انجام نداده‌اند بلکه  کشاورزی مرسوم را که شخم زدن و زه کشی و آتش زدن بقایای گیاه  است را همچنان آموزش می‌دهند.

وی تصریح کرد: پس از گذشت یک دهه از انجام تحقیقات بر روی کشاورزی حفاظتی این موضوع همچنان در دانشگاه‌ها و دانشکده‌های کشاورزی مورد غفلت است.

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی استان گلستان افزود: در کشاورزی حفاظتی بجای استفاده از روش‌های خاک‌ورزی رایج، از خاک‌ورزی حفاظتی استفاده می‌شود، به این معنا که زیر و رو شدن خاک در این روش مثل سیستم رایج خاک ورزی نبوده و حدود 30 درصد بقایای محصول قبل در سطح خاک حفظ می‌شود.

اسدی با تاکید بر نقش کشاورزی حفاظتی در توسعه پایدار گفت: کشاورزی حفاظتی موضوع جدید نیست بلکه شیوه‌ای از کشت است که چندین دهه از اجرای آن در کشورهای مختلف می‌گذرد.

وی تصریح کرد: کشاورزی حفاظتی مبتنی بر سه اصل است که آن را از کشاورزی سنتی جدا کرده و این سه اصل موجب می‌شود که  نوعی تمایز بین دو روش کشت  ایجاد می‌کند.

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی استان گلستان با تاکید بر فرهنگ‌سازی در اجرای کشاورزی حفاظتی افزود: کشاورزان همچنان کشت سنتی را پر درآمد و کارآمدتر می‌دانند که باید در جریان آسیب‌های کشاورزی سنتی و مزایای کشاورزی حفاظتی قرار گیرند.

اسدی بیان کرد: کشاورزی حفاظتی برنامه‌ای برای هر دو شیوه کشت آبی و دیم است که بیشتر در بخش دیم این برنامه اجرا می‌شود و چون در کشور اراضی دیم نسبت به اراضی آبی بیشتر است می‌توانیم با برنامه‌ریزی دقیق در بخش دیم کشور کشاورزی حفاظتی را رواج دهیم.

https://www.tasnimnews.com/fa/news/1394/08/19/912641/%DA%A9%D8%B4%D8%A7%D9%88%D8%B1%D8%B2%DB%8C-%D8%AD%D9%81%D8%A7%D8%B8%D8%AA%DB%8C-%D8%B1%D8%A7%D9%87%DA%A9%D8%A7%D8%B1-%D8%AD%D9%81%D8%B8-%D9%88-%D8%A7%D8%B5%D9%84%D8%A7%D8%AD-%D9%85%D9%86%D8%A7%D8%A8%D8%B9-%DA%A9%D8%B4%D8%A7%D9%88%D8%B1%D8%B2%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D8%AA

 

help